اگر از طرفداران عسل باشید قصد داریم در این مقاله شما را با خواص عسل سماق که یکی از لذیذترین و مقویترین انواع آن آشنا کنیم.
گیاه سماق :
سماق ( Sumac) با نام فارسی سماک و نام علمی Rhus coriaria میوهای درختچهای، تک پایه با ارتفاع ۱ تا ۴ متر و شاخههای جوان و برگهایی کرکدار و زبر است. این برگها دارای ۹ تا ۱۷ برگچه با رنگ سبز ماتِ مخملی است و زیر برگهایش سبز روشن و دارای گلهایی به رنگ سبز متمایل به قرمز است.
گلهای نر و ماده سماق به صورت پراکنده در لابهلای شاخهها جلوهی زیبایی به این گیاه میبخشد. میوهی قرمز رنگ آن با قطر ۴ تا ۶ میلی متر، گوشتی و ترش است و دانههای گیاه به صورت خوشهای سرخ و قهوهای رنگ هستند.
سماق به صورت خشک شده یا پودر شده مورد استفاده قرار میگیرد. جالب است که میوهی تازهی آن یا مصرف بیش از حد آن مسمومیت زاست.
اکثر ما به شکل ادویه و چاشنی برای طبخ غذا از آن استفاده میکنیم. اما این گیاه کاربردهای متنوعی دارد که در ادامه با خواص شگفتانگیز آن آشنا میشویم.
شما عزیزان میتوانید برای تهیه عسل سماق به صورت عمده اینجا کلیک کنید و با ما در ارتباط باشید.
خواص دارویی سماق :
میوه گیاه سماق دارای طبعی سرد و خشک است. وجود انواع ترکیبات شیمیایی خاص، در این گیاه از جمله انواع مواد معدنی مانند آلومینیوم، باریم، مس، پتاسیم، آهن، کلسیم و منیزیم، اسیدهای چرب، انواع ویتامین خصوصا ویتامین C، پروتوئین، فیبر، آنتیاکسیدان و پلی فنولها از جمله تانن، آنتوسیانونیدها، زانتونها و موارد دیگر این میوه را منحصر به فرد کرده است.
زمان و محل جمع آوری عسل سماق :
عسلها بر اساس شهد و گردهی گلی که زنبور از آن تغذیه کرده است، دسته بندی میشوند. این عسل جزو دسته عسل تگ گل محسوب میشود.
زمانی که زنبور از گردهی زرد و نارنجی رنگ گلهای معطر درختچههای سماق که در ماههای خرداد و تیر در مناطق استپی و ارتفاعات خشک کوههای البرز و مناطق شیبدار و دورافتادهی استانهایی چون قزوین، اردبیل، کرمانشاه، تهران، خراسان، فارس و گیلان تغذیه کند نتیجه چیزی نیست جز عسل سماق که زبان از برشمردن خواص شگفت انگیز آن قاصر است.
رنگ بو مزه و طبع عسل سماق :
رنگ عسل سماق طبیعی ، رنگ زرد متمایل به قهوهای است و طبع عسل سماق متعادل رو به سرد دارد.
شیرینی این عسل لطیف و رایحهای ملایم و معمولی دارد. عسل تهیه شده از شهد گیاه تک گل سماق دارای خواص بسیار ویژه و مفیدیاست که در ادامه با آن آشنا میشوید.
خواص عسل سماق :
1 – تاثیرات عسل سماق بر سرطان و بیماریهای خاص :
به دلیل وجود آنتی اکسیدانهای فراوان در سماق و از بین بردن رادیکال های آزاد بدن، این عسل تاثیر شگرفی در جلوگیری از ابتلا به سکته و سرطان دارد. همچنین مصرف عسل سماق از سلولهای سالم بدن در دوران پرتو درمانی و شیمی درمانی محافظت میکند.
2 – خاصیت عسل سماق برای رفع التهاب :
به جهت خاصیت ضد التهابی در بهبود بیماریهایی چون آرتروز و مشکلات لثه و التیام تورم زخم های عمل جراحی نقش بسزایی ایفا میکند.
3 – تاثیر عسل سماق بر دیابت :
با توجه به شیرینی کمتر این محصول نسبت به سایر عسلها و وجود فلاونوئیدها که کنترل کنندهی قند خون هستند گزینه مناسبی برای بیماران دیابتی به حساب می آید.
4 – تاثیر عسل طبیعی سماق بر پوست و مو :
این عسل به جهت دارا بودن مقدار قابل توجه ویتامین C ، در بهبود وضعیت پوست و مو حائز اهمیت است. خاصیت ضد قارچی و ضد ویروسی آن در درمان انواع جوش و آکنه موثر است و ماسک عسلِ سماق برطرف کنندهی لکهای قهوهای، چین و چروک پوست، حساسیتهای پوستی، زخمهای سطحی و نیز سفید کننده و شفاف کننده پوست است.
5 – تاثیر بر معده و دستگاه گوارشی :
این محصول التیام بخش زخمها و کاهش دهندهی خونریزیهای معده می باشد. این محصول همچنین مقوی معده است و از طریق تنظیم کارکرد رودهها، رفع یبوست، بواسیر و اسهال خونی و صفراوی، کمک بسزایی به دستگاه گوارش میکند.
6 – فواید عسل سماق برای بانوان :
دمنوشهایی با طبع گرم مثل دارچین، زنجبیل، بابونه، گل گاوزبان، زیره و … به همراه این عسل بسیار دلنشین و خوش طعم است و در دوران قاعدگی علاوه بر کاهش خونریزی، میزان درد و ناراحتی را کاهش داده و موجبات تقویت اعصاب و قوای بدنی را فراهم میکند. این عسل به جهت داشتن ویژگی ضد قارچی و ضد ویروسی در از بین بردن عفونتهای رحمی و عفونتهای دستگاه تناسلی بسیار موثر است و گزینهی مناسب برای بانوان می باشد.
7 – فواید عسل سماق برای کودکان و سالخوردگان :
عسل سماق منبعی غنی از انرژی است و به جهت اینکه میزان قابل توجهی از ویتامینها و مواد معدنی را در خود جای داده علاوه بر رفع سستی و تنبلی، به نیرو بخشی و تقویت سیستم ایمنی بدن نیز کمک میکند و به دلیل وجود پروتوئین به بهبود وضعیت استخوانها و کاهش پوکی استخوان نیز کمک میکند.
8 – فواید این عسل برای ورزشکاران :
سماق دارای انواع اسیدهای چرب است. از جمله: اسید لینولئیک، پالمتیک اسید و اولئیک اسید. این مواد در چربی سوزی کمک شایانی به ورزشکاران میکند و همچنین وجود فیبرها، ویتامینها و مواد مغذی عسل سماق برای ورزشکاران اثر نیروزایی و تقویت قوا و کاهش دردهای عضلانی را به ارمغان می آورد.
9 – سایر ویژگیهای عسل طبیعی سماق :
از دیگر خواص معجزه آسای عسل سماق میتوان به تقویت سیستم تنفسی و ریهها ، درمان رماتیسم، کم کردن غلظت خون، درمان نقرس، تقویت کبد، تصفیهی خون، تسریع بهبود زخمهای سطحی و کوتاه کردن دورهی نقاهت عملهای جراحی و درمان کبد چرب اشاره کرد.
نگهداری عسل سماق :
برای نگهداری عسلسماق مثل بقیه انواع عسل بهتر است در دمای معمولی اتاق بین ۱5 تا ۲۵ درجه سانتیگراد و به دور از تابش مستقیم آفتاب نگهداری شود. نور مستقیم آفتاب باعث از بین رفتن آنزیمهای مفید عسل میشود. بهترین مکان برای نگهداری عسل، داخل کابینت آشپزخانه و در ظروف کاملا دربسته است.
ماندگاری عسل در این شرایط نگهداری سالها تضمین میشود ولی طبق قانون ۲ سال تاریخ مصرف روی شیشه آن ثبت میشود. در چنین شرایطی شکرک زدن عسل کاملا طبیعی است و میتوانید آنرا برطرف کنید.
بهترین روش مصرف عسل سماق :
عسل سماق میتواند به عنوان خوراک روزانه در سبد غذایی باشد و به همراه صبحانه و یا عصرانه و یا همراه با شیر میل شود. اما یکی دیگر از روشهای مصرف آن، تهیهی شربت عسل است.
دو تا سه قاشق عسل سماق را به دمنوشهایی با طبع گرم مثل دمنوش زنجبیل یا دمنوش دارچین اضافه کنید و بنوشید. شربتی که حاصل میشود یک نوشیدنیهای طبیعی است که علاوه بر افزایش انرژی و محافظت بدن در مقابل سرطان، خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد و در کنار خواص عسل، حاوی میزان قابل توجهی ویتامین سی میباشد.
عوارض عسل سماق:
گفته میشود مصرف انواع عسل برای کودکان زیر یکسال به دلیل احتمال حساسیت ممنوع میباشد.
در صورت داشتن حساسیت کلی به عسل، برای انواع آن ممنوعیت ایجاد میشود.
در صورت داشتن بیماریهای خاص و ممنوعیت مصرف عسل توسط پزشک، ممنوعیت ایجاد میشود.
خرید عسل سماق :
شما عزیزان میتوانید برای خرید عسل سماق به صورت عمده اینجا کلیک کنید و با ما در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید