روغن زیتون فوق بکر که به خاطر طعم غنی، تطبیق پذیری و فواید سلامتی اش شناخته شده است، یک ماده عالی برای نگهداری در کمد آشپزخانه شما است.

استفاده از آن نه تنها برای برشته کردن، سرخ کردن، پختن یا تفت دادن آسان است، بلکه سرشار از آنتی اکسیدان ها و چربی های مفید برای قلب است.

به‌علاوه، به‌خاطر فواید بسیاری که برای سلامتی دارد، به‌طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته‌است، و برخی تحقیقات نشان می‌دهند که می‌تواند از بیماری‌های قلبی محافظت کند، با سرطان مبارزه کند و التهاب را کاهش دهد.

این مقاله نگاهی دقیق‌تر به فواید بالقوه، مضرات، و کاربردهای روغن زیتون فرابکر، همراه با نحوه انطباق آن با دیگر روغن‌های پخت و پز دارد.

روغن زیتون چیست و چگونه درست می شود؟

روغن زیتون نوعی روغن است که از زیتون ، میوه درخت زیتون استخراج می شود.

فرآیند تولید ساده است. زیتون‌ها را می‌توان برای استخراج روغن آن‌ها فشار داد، اما روش‌های مدرن شامل خرد کردن زیتون‌ها، مخلوط کردن آن‌ها و سپس جدا کردن روغن از خمیر در یک سانتریفیوژ است.

پس از سانتریفیوژ، مقدار کمی روغن باقی می ماند. روغن باقی مانده را می توان با استفاده از حلال های شیمیایی استخراج کرد و به روغن تفاله زیتون معروف است.

روغن زیتون دارای درجه های مختلفی است که از نظر محتوای غذایی و میزان فرآوری آنها متفاوت است.

سه درجه اصلی روغن زیتون عبارتند از:

  • روغن زیتون تصفیه شده
  • روغن زیتون خام
  • روغن زیتون اضافی

شما عزیزان میتوانید برای تهیه روغن زیتون فرابکر به صورت عمده اینجا کلیک کنید.

روغن زیتون فرابکر کمترین نوع فرآوری شده است و اغلب به عنوان سالم ترین نوع روغن زیتون در نظر گرفته می شود. با استفاده از روش‌های طبیعی استخراج می‌شود و برای خلوص و کیفیت‌های حسی خاص مانند طعم و بوی استاندارد شده است.

روغن زیتون فوق بکر علاوه بر طعم و عطر منحصر به فرد خود، سرشار از آنتی اکسیدان های مبارزه کننده با بیماری ها است و با طیف گسترده ای از مزایای بالقوه سلامتی همراه است.


ترکیب مواد مغذی روغن زیتون فوق بکر:

روغن زیتون فرابکر سرشار از چربی های مفید برای قلب، همراه با ویتامین های E و K است.

یک قاشق غذاخوری (حدود 14 گرم) روغن زیتون حاوی مواد مغذی زیر است:

  • کالری: 119
  • چربی اشباع شده: 14 درصد از کل کالری
  • چربی تک غیراشباع: 73 درصد کل کالری (بیشتر اسید اولئیک)
  • چربی غیراشباع چندگانه (PUFA) : 11 درصد از کل کالری
  • ویتامین E: 13 درصد از ارزش روزانه (DV)
  • ویتامین K: 7٪ از DV

روغن زیتون فرابکر منبع خوبی از آنتی اکسیدان هاست که ترکیباتی هستند که به مبارزه با التهاب و بیماری های مزمن کمک می کنند.

آنتی اکسیدان های اصلی روغن شامل اولئوکانتال ضد التهابی و همچنین اولئوروپئین است، ماده ای که از کلسترول بد (LDL) در برابر اکسیداسیون محافظت می کند.

برخی از افراد روغن زیتون را به دلیل داشتن نسبت بالای امگا 6 به امگا 3 مورد انتقاد قرار داده اند . با این حال، مقدار کل چربی های چند غیراشباع آن هنوز نسبتاً کم است، بنابراین احتمالاً نیازی به نگرانی نیست.


چه چیزی آن را اینقدر سالم می کند؟

روغن زیتون فوق بکر علاوه بر محتوای آنتی اکسیدانی چشمگیر، سرشار از اسیدهای چرب تک غیراشباع است، نوعی چربی سالم که با فواید متعددی مرتبط است.

به طور خاص، تحقیقات نشان می دهد که اسیدهای چرب تک غیراشباع می توانند برای سلامت قلب مفید باشند و حتی ممکن است به محافظت در برابر بیماری قلبی کمک کنند .

روغن زیتون فوق بکر همچنین حاوی مقدار خوبی ویتامین E و K در هر وعده است. ویتامین E یک ماده مغذی ضروری است که به عنوان یک آنتی اکسیدان دوبرابر می شود، در حالی که ویتامین K نقش کلیدی در سلامت استخوان، لخته شدن خون، سلامت قلب و غیره ایفا می کند.


روغن زیتون فرابکر حاوی مواد ضد التهابی است :

اعتقاد بر این است که التهاب مزمن یکی از عوامل اصلی بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری قلبی، سرطان، سندرم متابولیک، دیابت نوع 2 و آرتریت است.

برخی بر این باورند که توانایی روغن زیتون در مبارزه با التهاب پشت بسیاری از مزایای سلامتی آن است.

اسید اولئیک، برجسته ترین اسید چرب موجود در روغن زیتون، نشانگرهای التهابی مانند پروتئین واکنشی C (CRP) را کاهش می دهد.

با این حال، به نظر می‌رسد که اثرات ضد التهابی اصلی روغن از محتوای آنتی اکسیدان‌هایی مانند اولئوسین و اولئوکانتال ناشی می‌شود، که به نظر می‌رسد به طور قابل توجهی التهاب را در مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی کاهش می‌دهند.

جالب توجه است، چندین مطالعه نشان داده‌اند که مصرف منظم روغن زیتون ممکن است با سطوح پایین‌تر برخی از نشانگرهای التهاب از جمله CRP و اینترلوکین ۶ مرتبط باشد.

با این حال، به خاطر داشته باشید که التهاب مزمن و سطح پایین معمولاً خفیف است و سال ها یا دهه ها طول می کشد تا آسیب وارد کند. قبل از اینکه بتوانیم در مورد توانایی روغن زیتون در مقابله با آن نتیجه گیری کنیم، به مطالعات انسانی بیشتری نیاز است.

با این حال، تبدیل روغن زیتون فرابکر به عنوان بخشی از رژیم غذایی شما می تواند در درازمدت به محافظت در برابر آسیب کمک کند و منجر به کاهش خطر ابتلا به بیماری های التهابی مختلف از جمله بیماری قلبی شود.

شما عزیزان میتوانید برای تهیه روغن زیتون فرابکر به صورت عمده اینجا کلیک کنید.


: روغن زیتون فرابکر و بیماری قلبی

بسیاری های قلبی عروقی مانند بیماری قلبی و سکته از شایع ترین علل مرگ و میر در جهان هستند.

اما بسیاری از مطالعات مشاهده ای نشان می دهد که مرگ و میر ناشی از این بیماری ها در مناطق خاصی از جهان کم است، به ویژه در کشورهای مدیترانه ای که روغن زیتون بخش عمده ای از رژیم غذایی مردم را تشکیل می دهد.

این مشاهدات علاقه به رژیم غذایی مدیترانه ای را برانگیخت که قرار است از شیوه غذا خوردن مردم آن منطقه تقلید کند.

مطالعات روی رژیم غذایی مدیترانه ای به طور مداوم نشان می دهد که این رژیم با بهبود سلامت قلب مرتبط است و ممکن است به پیشگیری از بیماری قلبی و سکته کمک کند.

روغن زیتون فرابکر از طریق مکانیسم های متعددی از بیماری قلبی محافظت می کند:

  • التهاب را کاهش می دهد. روغن زیتون می تواند التهاب را کاهش دهد، که عامل اصلی بیماری قلبی است.
  • اکسیداسیون کلسترول LDL (بد) را کاهش می دهد. روغن زیتون ممکن است از آسیب اکسیداتیو ذرات LDL که یک عامل مهم در ایجاد بیماری قلبی است، جلوگیری کند.
  • سلامت عروق خونی را بهبود می بخشد. روغن زیتون ممکن است عملکرد اندوتلیوم را که پوشش رگ های خونی است، بهبود بخشد.
  • به مدیریت لخته شدن خون کمک می کند. برخی از مطالعات نشان می دهد که روغن زیتون می تواند از لخته شدن خون ناخواسته جلوگیری کند که می تواند به حمله قلبی و سکته مغزی کمک کند.
  • فشار خون را کاهش می دهد. تحقیقات نشان می دهد که افزایش مصرف روغن زیتون می تواند با کاهش فشار خون مرتبط باشد که ممکن است به پیشگیری از بیماری قلبی کمک کند.

با توجه به انبوهی از خواص سلامتی مرتبط با روغن زیتون، جای تعجب نیست که بسیاری از مطالعات نشان می‌دهند که افزایش مصرف حتی ممکن است با کاهش خطر بیماری قلبی و سکته مرتبط باشد.


سایر فواید روغن زیتون فرابکر برای سلامتی  :

اگرچه روغن زیتون بیشتر برای اثرات آن بر سلامت قلب مورد مطالعه قرار گرفته است، اما مصرف آن با تعدادی دیگر از فواید سلامتی نیز همراه بوده است.


روغن زیتون و سرطان :

مطالعات نشان داده است که افرادی که در کشورهای مدیترانه زندگی می کنند خطر ابتلا به سرطان نسبتاً کمی دارند که ممکن است تا حدی به دلیل مصرف مواد ضدالتهابی از جمله روغن زیتون باشد.

یکی از عوامل بالقوه سرطان آسیب اکسیداتیو ناشی از مولکول های مضر به نام رادیکال های آزاد است. با این حال، روغن زیتون فوق بکر دارای آنتی اکسیدان بالایی است که آسیب اکسیداتیو را کاهش می دهد.

به ویژه اسید اولئیک در برابر اکسیداسیون نیز بسیار مقاوم است و در برخی از مطالعات لوله آزمایش نشان داده شده است که رشد و گسترش سلول های سرطانی را کاهش می دهد.

بر اساس یک بررسی در سال 2011، مصرف منظم روغن زیتون نیز ممکن است با خطر کمتر ابتلا به سرطان سینه یا سرطان دستگاه گوارش مرتبط باشد.

با این حال، تحقیقات جدیدتر و با کیفیت بالا برای درک اثرات روغن زیتون بر سرطان زمانی که به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و کامل مورد استفاده قرار می گیرد، مورد نیاز است.


روغن زیتون و بیماری آلزایمر :

بیماری آلزایمر شایع ترین بیماری تخریب کننده عصبی در جهان و عامل اصلی زوال عقل است.

یکی از ویژگی های بیماری آلزایمر، تجمع پروتئین هایی است که به عنوان پلاک های بتا آمیلوئید در نورون های خاصی در مغز شناخته می شوند.

مطالعات حیوانی نشان داده است که روغن زیتون فوق بکر و برخی از ترکیبات موجود در آن می تواند با جلوگیری از تجمع این پروتئین ها به حفظ عملکرد مغز کمک کند .

علاوه بر این، برخی از مطالعات نشان می‌دهند که پیروی از رژیم غذایی مدیترانه‌ای، که معمولاً سرشار از روغن زیتون است، ممکن است با کاهش خطر زوال عقل و اختلالات شناختی همراه باشد.

میشه باهاش آشپزی کرد؟

در طول پخت و پز، اسیدهای چرب می توانند اکسید شوند، به این معنی که با اکسیژن واکنش داده و آسیب می بینند.

پیوندهای دوگانه در مولکول های اسیدهای چرب بیشتر مسئول این امر هستند.

به همین دلیل، چربی های اشباع - که پیوند دوگانه ندارند - در برابر حرارت بالا مقاوم هستند. در همین حال، چربی های اشباع نشده چندگانه - که دارای پیوندهای دوگانه زیادی هستند - حساس تر هستند و می توانند آسیب ببینند.

روغن زیتون عمدتا حاوی اسیدهای چرب تک غیراشباع است که تنها یک پیوند دوگانه دارند. بنابراین روغن زیتون در برابر حرارت متوسط نسبتاً مقاوم است

در یک مطالعه در سال 2007، محققان روغن زیتون فوق بکر را به مدت 36 ساعت در دمای 356 درجه فارنهایت (180 درجه سانتیگراد) حرارت دادند و دریافتند که این روغن در برابر آسیب بسیار مقاوم است.

یک بررسی در سال 2017 اشاره کرد که روغن زیتون برای سرخ کردن غذاها در دماهای بین 356 تا 374 درجه فارنهایت (180 تا 190 درجه سانتی گراد) قابل مقایسه یا بهتر از سایر روغن های گیاهی است.

به طور کلی، روغن زیتون حتی برای پخت و پز در دمای متوسط بسیار ایمن به نظر می رسد.

شما عزیزان میتوانید برای تهیه روغن زیتون فرابکر به صورت عمده اینجا کلیک کنید.


خطرات روغن زیتون فوق بکر :

مانند سایر انواع چربی ، روغن زیتون فرابکر کالری بالایی دارد و در هر قاشق غذاخوری (14 گرم) حدود 119 کالری دارد.

خوردن کالری بیشتر از مقداری که در روز می سوزانید، به مرور زمان به افزایش وزن کمک می کند.

بنابراین، اگر تنظیمات دیگری در رژیم غذایی خود ایجاد نمی کنید، مصرف مقادیر زیاد روغن زیتون می تواند حفظ وزن متوسط را دشوارتر کند .

علاوه بر این، اگرچه غیر معمول است، برخی از افراد ممکن است به زیتون و روغن زیتون نیز حساسیت داشته باشند. اگر پس از مصرف روغن زیتون علائم واکنش آلرژیک را تجربه کردید، مصرف آن را متوقف کنید و با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید.

سخن پایانی :

روغن زیتون فرابکر نه تنها سرشار از چربی های مفید برای قلب است، بلکه منبع عالی از ترکیبات آنتی اکسیدانی مانند ویتامین E، اولئوسین و اولئوکانتال است.

این با طیف گسترده ای از فواید قدرتمند برای سلامتی همراه بوده است و ممکن است به پیشگیری از بیماری قلبی، تقویت عملکرد مغز و محافظت در برابر انواع خاصی از سرطان کمک کند.

بعلاوه، فوق العاده تطبیق پذیر است و افزودنی عالی به انواع دستور العمل ها، از غذاهای پخته گرفته تا سیب زمینی سرخ شده، سبزیجات سرخ شده، سس های سالاد و غیره می باشد.


خرید روغن زیتون فرابکر :

شما عزیزان میتوانید برای تهیه روغن زیتون فرابکر به صورت عمده اینجا کلیک کنید و با ما در ارتباط باشید.